Trimmauksen tai sheivauksen jälkeinen kutina iholla

Miten siitä pääsee eroon? Parhaat kotihoitokeinot!

  • Tore / Artikkeli päivitetty 25.5.2023

Onko tämä tuttua:

  • Lyhensit karvoja rinnasta ja kun laitoit paidan päälle, alkoi jumalaton pistely.
  • Teit alakerran sheivauksen ja nyt muniasi raavituttaa vimmatusti.
  • Karvojen ajelu nostaa iholle punaisia ja kutiavia näppylöitä.

Eli on? Sitten tiedät tunteen. Se on kuin puntissa tai paidan alla juoksenteleva vesikauhuinen siili. Tai se kerta kun kaaduit kännissä naamallesi nokkospuskaan.

Mutta eipä hätää, tässä oppaassa kerron miksi ihosi kutisee ajelun tai trimmauksen jälkeen ja miten pääset siitä eroon.

Jaan ongelman kahtia kuin samurai ja saamme esille aiheet: “Karvat pistelevät ihoa” ja “Iho kutisee ajon jälkeen”.

Ekaksi käsitellään karvojen aiheuttamaa kutinaa.

Trimmauksen jälkeen ihoa pistelee

Tämä on polttavaa pistelyä, joka voi iskeä karvojen konetrimmauksen jälkeen – heti kun laitat vaatteet päällesi – ja kestää yleensä noin viikon. Tässä tapauksessa karvat ovat siis jääneet pidemmiksi, eikä niitä ole ajettu trimmerillä kokonaan pois.

Riippuen karvojesi paksuudesta, kiharuudesta ja ihon herkkyydestä, pistely on jotain olemattoman ja ärsyttävän välimailla. Se ei yleensä tunnu paidattomana tai yhden kevyen vaatteen lävitse.

🌵 Kyse on karvojen teräviksi leikatuista kärjistä, jotka painuvat kohti ihoasi ja pistelevät sitä. Kun kärjet kuluvat tylpemmäksi, pistely loppuu.

Mitä voit tehdä, että leikatut ihokarvat eivät pistele?

1. Pidä huolta nesteyttämisestä

Kunnollinen nesteytys pitää ihon paremmassa kunnossa, eikä se ala kutisemaan tai ärtymään

Vinkki numero ykkönen on päivänselvä asia, koska mitä enemmän imet nesteitä, sitä parempi ja joustavampi ihosi on. Ja silloin se ei myöskään kutise niin helposti kuin rutikuiva ja hilseilevä iho.

Mutta jostain syystä meillä miehillä on vaikea muistaa nauttia tarpeeksi vettä päivän aikana.

Naisilla vesipullo ja kosteusrasva tuntuvat kasvaneen kädenjatkeeksi ja niistä otetaan huikkaa aika usein, kuten olet ehkä huomannut. Eikä turhaan.

Raavaan miehen päivittäinen vesiannos on 2-3 litraa, josta onneksi puolet tulee automaattisesti ruoasta. Loput pitäisi lorista kurkusta alas oikeana nesteenä. Ja tankkaustarve tietysti kasvaa helteellä, saunassa, sairaana ja rasituksessa.

Ja ei, kalja & kahvi eivät riitä korvaamaan vettä, koska niissä olevat nautintoainesosat itse asiassa kuivattavat kroppaasi.

💦 Joten juo sitä vettä! Ja jos et tykkää pelkästä vedestä, laita siihen vaikka sitruunaa tai nappaa vissyä. Kunhan juot.

2. Käytä kosteuttavia ihonhoitotuotteita

Sheivauksen jälkeinen kutina iholla hoituu kosteusvoiteella tai kosteusemulsiolla

Kropan vesittäminen on siis eka askel kutinan lieventämisessä, mutta sitäkin tehokkaampi tapa on ottaa käyttöön miehiset vartalotuotteet.

Ja tämä tarkoittaa tietysti kaikkia tuotteita aina suihkusaippuasta shampoohon ja hoitoaineeseen asti. Kaikkien noiden pitäisi jollakin tavalla ainakin yrittää säilyttää ihon kosteustasapaino.

Eli varmista, että käytät tuotteita, jotka oikeasti kosteuttavat, eivätkä vain poista sitä. Yllättävän moni saippua ja vartalonpesuaine irrottaa lian ohella kehon luonnollisia rasvoja ja jättää ihon kuivaksi kuin santapaperi.

Ja suihkun jälkeen, kun huokoset ovat apposen auki, iholle kannattaa levittää kosteusrasvaa tai kosteusemulsiota.

  • Kosteusemulsio on koostumukseltaan juoksevaa ja nopeasti imeytyvää. Se sopii parhaiten normaalin ja kuivan ihon hoitoon.
  • Kosteusvoide on emulsiota paksumpaa. Se sopii parhaiten kuivan ja erittäin kuivan ihon hoitoon – varsinkin talvella, kun ilma on kuivempaa.

Vaimon/tyttiksen ruusuntuoksuisia kosteusvoiteita ei kannata pölliä, vaan satsaa mieluumin uroksille tarkoitettuihin levitteisiin. Niitä saa myös hajuttomina.

Varmista että ihosi on kuiva ennen kuin puet vaatteet päällesi. Esimerkiksi nivusiin jäänyt ylimääräinen kosteus aiheuttaa helpommin hiertymiä.

Tosimies tupsuttelee lopuksi talkkia munillensa ja välttyy ilmestyskirjan kolmelta ratsastajalta, jotka ovat Hikoilu, Hajut ja Hiertymät. Myös talkkia saa ilman hajusteita.

Bonusvinkki 1.

Voit vähentää tehokkaasti kutinaa käyttämällä hiuksille tarkoitettua hoitoainetta myös muualla karvoituksessa. Hiero suihkun jälkeen vähän hoitoainetta esimerkiksi trimmattuihin rintakarvoihin ja jätä se niihin – ainetta ei siis tarvitse huuhdella pois.

Tämä tylpistää karvojen kärkiä ja vähentää raavitutusta.

Bonusvinkki 2.

Myötäkarvaan trimmaaminen tuottaa vähemmän teräviä karvan kärkiä, kun taas vastakarvaan vetely lisää niitä. Tarkasta siis karvojen kasvusuunta, kun suristelet trimmerillä.

Eikä sovi unohtaa sitä, jota vasten hierot itseäsi. Liian lyhyt nivussiili voi ärsyttää partnerisi herkkiä alueita, joten älä heti syöksy sänki sojottaen vaaka-asentoon hänen kanssaan. Pidä ainakin 1-2 päivän väli, jos trimmattu sänkesi tulee olemaan lähikontaktissa esimerkiksi sheivattuun pipariin. Muut asennot ovat sallittuja.

Iho kutisee karvojen ajon jälkeen

Iho kutisee karvojen ajelun jälkeen

Tähänkin olet varmasti törmännyt. Sileäksi sheivattu alue kutittaa, punoittaa ja tuntuu kireältä – ehkä jopa kirvelee.

Tässä on todennäköisin syy sille; Kun sheivaat – oli se sitten naamasi tai ahterisi – terä poistaa karvoituksen mukana ohuen kerroksen ihosolukkoa.

Joo, kuulostaa julmalta, mutta se on ihan normaalia ja kyseessä on kuollut iho.

Tämän turhan tavaran alla taasen on kerros, johon iho varastoi kosteutta. Jos olet unohtanut kosteusvoiteen käytön, nahkasi on kuiva kuin huoltiksen sämpylä. Ja kun höyläät karvoja, kuiva iho ei myötäile terää ollenkaan, vaan repii siihen muun muassa minikokoisia avohaavoja.

Ja tämä aiheuttaa kutinaa ja muuta ikävää ihollesi.

Miten estän ihon ärsyyntymisen ja punoituksen?

1. Älä koskaan vetele kuiviltaan

Kuiva-ajo on kuin vesiliukumäki ilman vettä 🔥 Mikään ei suojaa ihoasi terältä, eikä kosteus myöskään pehmitä karvoja, jotta ajaminen olisi yhtään helpompaa.

Aivan, vaikka olisi kuinka kiire treffeille, käytä aina liukastinta ihon ja terän välissä.

Käy ihan ekaksi lämpimässä suihkussa, koska se pehmentää karvoja ja ihoa.

Sen jälkeen vaihtoehtoinasi ovat perinteinen partavaahto tai parranajogeeli – jopa hiustenhoitoainetta voi käyttää sheivaukseen. Markkinoilla on myös joitakin erityisesti sheivaukseen tarkoitettuja geelejä. Hätätapauksessa voit sheivata suihkussa valuvan veden alla.

Ja mitä kirkkaampaa aine on, sen helpommin erotat sheivattavat karvat iholla. Paksun partavaahtokerroksen alta joudut ajelemaan karvat sokkona.

Muistithan trimmata karvat lyhyemmiksi ennen sheivausta. Sekin vähentää ihon ärsytystä.

Lisälukemista; Alapään sheivaus on käsitelty tarkemmin täällä.

2. Ajelun jälkeen ihosi vaatii kosteutusta

Tämä aihe käsiteltiin jo ylempänä, joten jos skippasit sen, palaa takaisin lukemaan kohta ihonhoitotuotteista.

Ja lisänä vielä tähän; Vältä (ulkoisesti käytettäviä) alkoholipitoisia aineita – ne vain ärsyttävät ihoasi. Esimerkiksi Aloe Veraa sisältävät tuotteet ovat hyvä valinta.

3. Käytä aina terävää ja puhdasta ajoterää

Tylsä ja likainen – pahimmassa tapauksessa ruosteinen terä voi olla syy aika ikävälle kokemukselle, kuten ihoinfektiolle tai sisäänpäin kasvaneille karvoille.

Terävä höylä myötäilee ihoasi ja yhdessä nesteen kanssa leikkaa karvat ilman pipejä.

Tiesitkö muuten että partahöylien terät tylsyvät tosi nopeasti, jopa 3-5 ajokerran jälkeen. Tämä ei siis ole Gilletten mainos, enkä sano, että terä pitäisi vaihtaa uuteen pari kertaa viikossa, mutta parhain terävyys siitä kyllä liukenee hyvin pian.

Varsinkin herkillä alueilla, kuten nivusissa, kannattaa huolehtia terähygieniasta. Älä jätä ajolaitetta suihkuun tai altaan reunalle, koska se nopeuttaa bakteerien kasvua ja ruostuttaa terää.

Terän desinfioiminen ennen höyläystä ei ole mikään huono idea. Varsinkin jos epäilet, että kämppiksesi lainailee tavaroitasi kylpyhuoneessa.

4. Ota käyttöön naisten salainen ase – ihon kuorinta

Äläkä nyt lopeta lukemista, vaikka meno äityy aavistuksen tyttömäiseksi. Ihon kuorinta on ihan oikeasti tehokas tapa välttää esimerkiksi sisäänpäin kasvaneita karvoja ja sheivauksesta aiheutuneita ihotulehduksia.

Minäpä kerron miksi. Höyläämisen jälkeen karvatuppeen jäänyt kuollut ihosolukko voi tukkia karvan ulostuloaukon ja pakottaa sen kasvamaan ihon sisälle. Eli iholle nousee punaisia näppylöitä sekä bonuksena tulehdus, kipua, **tutusta ja jopa infektio. Auts.

Kuorinta hoituu helposti lämpimässä suihkussa hankaamalla ihoa karhealla sienellä tai lapasentapaisella kuorintakäsineellä. Molemmat saatavissa hyvinvarustetuista marketeista.

Muuten, jos kotitaloudessa on naispuolinen osakas, haastattele häntä rohkeasti koko ihonhoidon saralta.

Bonusvinkki 1.

Huuhtele iho ajon jälkeen viileähköllä vedellä. Se supistaa ihohuokosia ja blokkaa epäpuhtauksien tien ihon sisälle.

Bonusvinkki 2.

Älä lähde saunomaan tai treenaamaan heti sheivauksen jälkeen. Hikoilu lisää ihon bakteeristoa, joka saa karvatupet tulehtumaan helpommin.

Vahinko on jo tapahtunut. Mitä teen?

Jos ihosi on jo ärtynyt sheivauksesta,

  • Pidä se kuivana ja puhtaana.
  • Vältä ajelua niin kauan kun iho on parantunut.
  • Voit levittää ärtyneeseen kohtaan ohuen kerroksen Bepanthen-voidetta tai lyhytaikaisesti hydrokortisonivoidetta (ei kuitenkaan avohaavoihin tai hiertymiin). Molemmat ovat apteekkitavaraa, ilman reseptiä.
  • Älä missään nimessä raavi ihottumaa tai ärsyyntynyttä aluetta kynsilläsi. Puhtailta näyttävien kynsien alla voi elää kaikkea mahdollista ebolasta apinarokkoon. Raapimalla saat aikaan vain pahemman syyhyn.

Ja loppujen lopuksi, paras keino välttää ihottumaa ja punoitusta on jättää sheivaaminen pois ja tehdä sen sijaan trimmaus vartalotrimmerillä.

Kiitos kun luit ja hyviä ajeluja!

PS. Nappaa täältä mukaasi miesten vartalotrimmeri, jolla trimmaat pelivehkeet ja muut paikat ilman verilöylyä. Nyt -30 % ALEssa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Miesten ihokarvojen ajelu ja sheivaus

Miesten ihokarvojen poisto ja trimmaus

Olenko oikeassa, että olet sheivannut ihokarvojasi joskus? Tai ainakin harkitset muuttumista kävelevästä karvahässäkästä nykymieheksi? Oli miten oli, nykynaiset eivät enää…

Lue artikkeli
Miesten alapään ajelu ja sheivaus

Miesten alapään ajelu ja trimmaus

Luonnolliset häpykarvat ovat poissa muodista 💀 Miesten intiimialueen karvanpoisto ja trimmaus ei ole enää muutaman trenditietoisen valinta, vaan miehet ovat ottaneet…

Lue artikkeli
Kainaloiden hikoilu miehillä

Kainaloiden liikahikoilu – nämä vinkit auttavat

Kainaloiden hikoilu. Siinäpä aihe, johon jokainen mies voi samaistua. Kuvittele että olet treffeillä, aurinko paistaa ja tunnet olevasi tosi alfa…

Lue artikkeli

Kirjoita kommentti